1 av 3
Fasaden vittrar sönder vid Viktoriaskolans ingång
2 av 3
Linus Skepp, plåtslagarlärling
3 av 3
Skyltar sattes upp på entrén för varna
Norrköping

Stora bitar lossnar från skolfasaden

Rektorn: "Det är livsfarligt, rent livsfarligt"
1:31 min

Problemen med fasaden på Viktoriaskolan Montessori i Norrköping är nu akuta. I morse fick hela entrén spärras av eftersom stora tegelstensbitar lossnade från fasaden.

Trots att framsidan av skolan spärrats av gick många barn och ungdomar ut genom dörren. 

– Ja, de stora bitar som rasar har ju knäckt till de stora kravallstaketen som de har ramlat ner på. En lampa har också träffats och gått sönder. Så det är livsfarligt, rent livsfarligt om de skulle studsa iväg ut på barnen, säger Charlotta Jonsson, rektor på Viktoriaskolan, Montessori.

Stora telegstensbitar faller ner till marken och plåtslagare arbetar för fullt med att hacka bort alla lösa bitar. Med jämna mellanrum får de avbryta arbetet för att någon skall passera entrén. Det är inte helt lätt att arbeta under dessa förhållanden, säger Linus Skepp som är plåtslagarlärling.

– Det kan vara farligt, det kan ju spruta ut mycket stenar, trots avspärrningen kan det flyga ut en del sten, säger Linus Skepp.

Varför görs det inte efter skoltid?

Ja, det vet jag faktiskt inte. Jag antar att det är arbetstider och sådant. Idag var det ju dessutom akut eftersom det höll på att rasa ner här under morgonen, säger Linus Skepp.

Personalen försöker nu informera alla elever på skolan om riskerna.

– Jag kommer att gå upp till gymnasiet först och främst och se till att de har personal som har koll på det här för deras elevers säkerhet. Jag kommer också att vända mig till någon som är ansvarig för det här för att diskutera elevsäkerheten, säger Charlotta Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".