Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Korvförsäljaren Daniel Kendahl har dispens och får köra på delar av torget. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

"Det var inte svårt att få dispens"

"Tyvärr hamnar alltid tillgänglighetsfrågan i bakkant"
1:22 min

Lilla torget i Linköping är en gågata, enligt kommunens bestämmelser. Därför kör inte färdtjänsten ända fram till Folktandvårdens port, vilket har fått kommunalrådet Muharrem Demirok att fundera på om kliniken måste flyttas. Men det finns möjlighet att söka dispens hos kommunen.

Korvförsäljare Daniel Kendahl får köra sin korvvagn och bil på en del av torget:

– Jag har ju fasta tider som jag får flytta på min korvvagn, och det har jag ju sökt tillstånd för, säger Daniel Kendahl.

Var det svårt att få dispens?

– Nej, det tycker jag inte. Man får ju söka hos kommunen, de har blanketter.

Under intervjuns gång rör sig flera bilar från olika företag inne på torget. Men färdtjänsten får inte köra in och fram till Folktandvården, där det är gågata, utan rörelsehindrade måste gå 86 meter från ett gathörn och fram till entrén.

Omkring 400 tandvårdspatienter berörs av detta, och förslaget från kommunalrådet Muharrem Demirok (C) om att flytta kliniken för att göra den mer tillgänglig, har inte tagits väl emot inom Folktandvården.

– Det är ju lite oövertänkt tycker jag. Det rör sig om en till två patienter om dagen och vi har 24 000 patienter som går på kliniken, säger tandvårdschef Raimo Pälvärinne.

Kommunalrådet Muharrem Demirok säger att landstinget från början visste att det kunde bli problem med tillgängligheten på Lilla torget.

– Det är ju inte en stor sak att ordna det här med någon form av dispens i efterhand. Det stora bekymret är att tyvärr så hamnar tillgänglighetsfrågorna alltid i bakkant och får alltid rättas till efteråt. Det här är en situation där tillgänglighetsfrågan har hamnat mellan stolarna - och det är upp till oss att lösa det här nu, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".