Två av tre golfklubbar i Sverige tappar medlemmar idag. Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Golfen tappar medlemmar

Flera klubbar riskerar nedläggning

”Det får förödande konsekvenser på vissa håll"
1:40 min

Medlemsraset inom golfsporten fortsätter, det visar en rapport från Svenska Golfförbundet. I Östergötland har många klubbar det tufft ekonomiskt och vissa kan till och med komma att läggas ned.

– Det är naturligtvis oroväckande. Det är ju vad som har skett i hela Sverige. Mellan 2007 och 2010 har vi tappat ungefär 30 000 golfare, säger Jan Ställborn, ordförande i Östergötlands golfförbund.

Idag tappar ungefär två av tre golfklubbar i Sverige medlemmar, enligt Svenska Golfförbundet och trenden är tydlig, även i Östergötland. Många trogna medlemmar slutar och ett flertal väljer att fortsätta som så kallade  green fee-medlemmar, det vill säga medlemmar som inte betalar en full medlemsavgift utan bara betalar för varje runda golf de spelar.

Det betyder osäkrare intäkter för klubbarna och enligt flera av de klubbchefer som P4 Östergötland pratat med kommer åtminstone ett par klubbar att gå under framöver.  Jan Ställborn håller med:

 –Ja, det är med all säkerhet riktigt. Man gör idag väldigt positiva saker, ändrar avgiftsstrukturen till exempel, men det får ändå förödande konsekvenser på vissa håll.

 Han listar sedan ett antal åtgärder som behöver genomföras för att få golfen på fötter igen.

  • Ta hand om ungdomarna bättre, hälften av ungdomarna känner sig inte välkomna på golfbanan idag.
  • Höja handicapet från 36 till 54 så att medlemmarna får en bättre översikt över sin utveckling.
  • Se över medlemsavgifterna. En regnig månad kan bli kännbar för klubbarna då man förlorar green fee-intäkter.
  • Erbjuda 9-hålsbanor. Golf på 18 hål tar för lång tid enligt ungdomarna idag.

– Att popularisera sporten tror jag är jätteviktigt idag. Och vi får ju göra det genom att åka ut skolorna. Svenska golfförbundet satsar ju nu på golfkonsulenter som ska hjälpa till i Klubbarna.

Jonas Almkvist
jonas.almkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".