Jordbävningen i Japan

Många lämnar Tokyo

7:41 min

Efter de senaste kärnkraftslarmen växer nu oron även i Japans huvudstad Tokyo. Tidigare idag pratade vi med Norrköpingsbon Jonas Olsson, som just nu bor i Tokyo med sin familj. Han beskriver stämningen som spänd. 

– Det känns ganska osäkert just nu. Efter själva jordbävningen har det ändå känts ganska lugnt här i Tokyo, fram till idag. Men det som händer nu i kärnkraftverken gör att det känns lite mer osäkert och spänt rent allmänt, säger Jonas Olsson.

Han är forskare och arbetar i vanliga fall på SMHI i Norrköping. Just nu gästforskar han dock i Japan och bor sedan ett halvår tillbaka i Tokyo med sin familj. Han berättar att han försöker följa utvecklingen i de lokala medierna, men att han förmodligen inte får veta mer än vad som rapporteras i Sverige.

– Problemet är att vi inte får så värst mycket mer information här. Jag har också följt de svenska medierna lite och jag tror att det som kommer fram i svenska medier är ungefär lika mycket som kommer fram här. Det känns som om informationen är lite klen och framförallt kommer ganska sällan.

När vi pratar med Jonas Olsson är det tidig kväll i Tokyo. Familjen har fortfarande el, men är beredd på att strömmen när som helst kan brytas på grund av det elransoneringsprogram som införts.

– De har ju det här roterande schemat som innebär att olika delar av Tokyo släcks ner och för vår del skulle det vara mellan 18.20 och 22, men än så länge har vi ström.

Hur reagerar en sådan mångmiljonstad som Tokyo på det som hänt?

Just nu är det ju spänt, men hittills har det inte varit så värst dramatiskt. Det är ju ett land i chock, en stad i chock, naturligtvis, men allt har ju fungerat ungefär som vanligt, kommunikationer, affärer och allting har varit öppna. Men i och med det här hotet från kärnkraftverken känns det som om det har förändrats idag.

Under dagen har det kommit uppgifter om förhöjda, om än inte farliga, halter av strålning även i Tokyo och Jonas Olsson berättar att folk nu börjar prata om att eventuellt försöka lämna huvudstaden.

Är du rädd?

Nej, jag kan inte påstå att jag är rädd. Man måste ju ändå lita på att den information som kommer från myndigheterna är riktig och fullständig. Så jag kan inte säga att jag är rädd, men jag är osäker på läget just nu och det känns inte helt tryggt.

Alldeles oavsett jordbävningen och de följder den har fått skulle Jonas Olsson och hans familj ha rest hem till Sverige om två veckor. Nu överväger de att resa tidigare eller i alla fall lämna Tokyo.

– Från och med idag har vi börjat undersöka möjligheten att tidigarelägga hemresan. Men egentligen känns det kanske mer rationellt att försöka flytta sig till en mer avlägsen del av landet istället för att boka om resan.

Myndighetspersoner visar vägen till ett center där invånare kan scannas för strålning. Foto: Gregory Bull/Scanpix

#text=4401114#Läget i Fukushima-kärnkraftverket betecknas nu som en sexa på den sjugradiga olycksskalan. På eftermiddagen skakades dessutom Tokyo av ett nytt jordskalv. Flera länder har börjat mäta strålning på ankommande passagerare, som flyger in från Japan.

Lämnade Sendai före skalvet

Oroar sig för släkten i Japan

Petter Ahnoff

Reporter
petter.ahnoff@sr.se

Louise Martinsson

webbredaktör
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista