Östergötland

Sen postutdelning skapar ilska

1:34 min

Boende på landsbygden i Mjölby och Kinda ifrågasätter nu Postens nya utdelningstider. Sedan i höstas kommer posten först sent på eftermiddagen och det ställer till problem för traktens företagare. 

– Jag tycker att det är väldigt dålig service. Vi bor på landet och driver våra företag på landet och vill gärna kunna göra det. Då vill vi ju narurligtvis att den biten ska fungera också, säger Bodil Kolsbo som tillsammans med sin make Åke driver ett lantbruk utanför Mjölby.

Eftersom familjen inte får sin post hem till gården före tidigast klockan fyra på eftermiddagen, öppnade de en box som posten eftersänds  till eftersom de inte inte ville ändra sin postadress. Men även det systemet fungerar dåligt, säger Bodil Kolsbo, som ibland får åka flera gånger in till centrum.

– Det hade ju varit skillnad om den hade kommit vid en viss tid. Man har ju ofta något ärende in till staden, men nu får man ju hela tiden planera efter posten. Så det är en klar försämring och det är en extra kostnad för oss att ha tillfällig eftersändning, som vi har nu. 

Frågan kommer att diskuteras i kväll på Lantbrukarnas Riksförbunds regionstämma. I motionerna skriver lokalavdelningarna bland annat att terminaler har slagits samman och att postlådor för avgående post har dragits in. I vissa områden får man vänta till klockan fem innan posten kommer till den egna brevlådan. Men att motionerna skulle kunna förändra situationen är familjen Kolsbo tveksam till.

– Besluten inom Posten tas ju i deras företagshirarki, så jag tror inte det. Men man kan ju göra ett försök, säger Åke Kolsbo.

Gunilla Broberg, distriktschef inom Posten i Linköping säger nu på eftermiddagen att Posten måste anpassa sin verksamhet till det minskande antalet brev som skickas. Hon säger också att hon inte tror att utdelningen kan tidigareläggas.

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Louise Martinsson

webbredaktör
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista