Slaktmaskmannen i rätten

"Ser lugn nästan frånvarande ut"

2:01 min

Den så kallade slaktmaskmannen fortsatte att förneka brott när rättegången mot honom inleddes i förmiddags. 26-åringen står åtalad för bland annat försök till mord och förberedelse till mord i 18 fall.

Rättegångssalen är halvfull och under större delen av dagen tittar den åtalade 26-åringen rakt fram. Han ser lugn, nästan frånvarande ut och säger i stort sett ingenting.

Efter ett telefonförhör med en av de många målsägande, som 26-åringen enligt åklagaren planerat att döda, riktar han sig dock direkt till henne och säger att han aldrig planerat att döda henne. Att det bara är något som polisen hittat på. Genom sin advokat Gunnar Bengtsson meddelar han också att han förnekar allt han står åtalad för. Och det är  mycket.

Sammanlagt handlar det om nio åtalspunkter. Den första gäller händelserna i området Hackefors den 10 januari i år när en bilägare överfölls av 26-åringen och sedan blev skjuten i ryggen när han vägrade lämna ifrån sig bilnycklarna. Under förhandlingarna framkom det att mannen vridit på sig och duckat precis innan skottet avlossades och att det sannolikt räddade hans liv.

Efter ytterligare två misslyckade rånförsök mot bilägare greps 26-åringen av en händelse efter att han snattat varor i en livsmedelsaffär på Tornbyområdet i Linköping.

Vid en visitering av mannen hittade polisen en rånarluva och ammunition till en slaktmask i hans fickor. Och vid husrannsakan i mannens bostad hittades slaktmasken gömd under diskbänken. Vid dagens rättegång hävdade dock mannen, via sin advokat, att de föremålen inte tillhör honom utan att han enbart förvarade dem för andra personers räkning.

Vid husrannsakningen hittade polisen också de bevis som fick utredningen mot mannen att växa dramatiskt. I hans dator fanns nämligen utförliga planer på hur mannen skulle ta livet av en lång rad personer som han av olika skäl hyste agg emot. 

Särskilt arg ska mannen ha varit på sju personer. Det rör sig bland annat om fem läkare och orsaken ska ha varit att mannen inte fick behandling för en svår infektion som han ansåg sig lida av. Under sin inledande sakframställan beskrev kammaråklagare Marianne Staaf planerna.

– Gradvis har de här planerna på hämnd mot de här läkarna vuxit sig starkare. Han har skrivit i sin dator som sina planer och han har förberett en utrustningslista. 

Flera läkare har berättat för polisen att de försökt att utreda vad mannen lider av, men att tester har visat att han inte haft någon infektion. Flera läkare har däremot ansett att mannen är i behov av psykiatrisk vård. Men det är något som 26-åringen inte velat acceptera.

Vid dagens rättegång meddelade dock mannen, via sin advokat, att han har en hjärnskada som gör att han har svårt att följa med i förhandlingarna.

Utredningen som växte

Flera polispatruller letade under förmiddagen efter gärningsmannen i området runt Hackefors. Foto: Johan Persson/ Scanpix

#text=4657453#
#text=4654571#
#text=4568228#
#text=4566242#
#text=4560387#
#text=4533020#
#text=4528561#
#text=4424387#
#text=4405524#
#text=4401278#
#text=4397542#
#text=4388933#
#text=4369730#
#text=4317172#

Skulle mörda 18 personer (25/2)

Slaktmaskrånaren häktad (28 jan)

Johan Gustafsson

Reporter
johan.gustafsson@sr.se

Louise Martinsson

webbredaktör
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista