Norrköping

Norrköping kan lära av krisen i Japan

1:26 min

På ett seminarium i Norrköping igår diskuterades sårbarheten hos ett samhälle som drabbas av svåra naturkatastrofer eller andra störningar som elavbrott och vattenläckor. Mycket kom att handla om situationen i Japan.

– Vi måste kanske planera lite med naturens element istället för att slå ifrån dem ifrån oss, behärska dem och styra över dem. Det är den formen av känslighet vi behöver. Vi måste ta det lite lugnare och tänka efter två gånger istället för att utveckla nya metoder, tekniker och stadsdelar, säger Per Haupt, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Norrköping.

På grund av Sveriges geografiska läge kan vi ju se oss förskonade från naturkatastrofer som större jordbävningar och tsunamis, säger Per Haupt. 

Han tillägger dock att man regelbundet mäter vattennivåerna i till exempel Motala ström och Norrköpings hamn och att man är beredd på de problem som extrema väderförhållanden kan skapa. Det största hotet har dock inte med naturen att göra, fortsätter han. Istället nämner han industrihaverier och gasläckor.

– Det största hotet i en stad som Norrköping är nog snarare det som de flesta städer får leva med. Det vill säga viss industriproduktion och faran för bränder eller explosioner och farliga transporter. Det har vi god kontroll och insikt på i Sverige och också i Norrköping, men det är nog  från det hållet man kan vänta sig att oväntade problem kan uppstå.

Jonas Almkvist
jonas.almkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista