Sverige

Allianspartier byter fot om eftersupning

1:34 min

I framtiden kommer så kallad eftersupning att förbjudas i Sverige. Det innebär att en person inte ska kunna komma undan åtal om rattfylleri genom att påstå sig ha druckit efter en trafikolycka.

Socialdemokraterna har skrivit en motion till riksdagen om detta, som nu får stöd av alla partier. 

– Det har verkligen varit en brist i lagstiftningen, kan man tycka, att det är möjligt att påstå att man har druckit efter en trafikolycka i något sammanhang, och därmed komma undan den påföljd som annars skulle ha fått för rattfylla eller rattonykterhet, säger Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet.

Den här frågan har utretts flera gånger i Sverige och hittills har inte partierna lyckats komma överens om hur en lagstiftning skulle kunna se ut.

Justitieutskottet har redan haft frågan uppe den här vintern och då ville allianspartierna och Miljöpartiet fortfarande inte ha någon lag mot eftersupning.

Men nu har förslaget behandlats av socialutskottet och där har alla partier ställt sig bakom förslaget.

– Jag tycker att det är bra att ett enigt socialutskott har kunnat se till saken och vi vill kriminalisera eftersupningen. Det är viktigt, säger Kenneth Johansson (C), som är ordförande i utskottet.

Frågan om eftersupning har beskrivits som ännu en av de frågor där regeringen riskerar att bli nedröstad i riksdagen. Men Kenneth Johansson förnekar att det är därför som allianspartierna i socialutskottet röstar för motionen.

– Jag tycker att det är en delvis felaktig beskrivning. Vi har hela tiden letat efter möjligheter och juridik för att kunna lösa det här problemet.

Men Socialdemokraternas Lena Hallengren gör en helt annan tolkning.

– Jag tolkar det som att regeringspartierna inte ville gå på en nit. Någon annan förklaring kan det inte finnas till att man ändrar sig på några veckor, säger Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet.

Regeringen kommer nu att få i uppdrag att lämna ett förslag till riksdagen om hur eftersupning ska kriminaliseras.

Ci Holmgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista