Östergötland

Program mot mobbning används trots kritik

1:58 min

Trots Skolverkets kritik i slutet av januari mot åtta av skolornas antimobbningsprogram, bland annat det som kallas Friends, fortsätter skolor i Östergötland att använda delar av programmen.

Men Björn Gagner, rektor på Tåby och Dagsbergs skolor i Norrköping, väljer att tona ner antimobbningsarbetet i väntan på riktlinjer från kommunen.

– Man kan väl uttrycka det så att det går på sparlåga. Det har ju kommit propåer från Skolverket om att vissa delar är kontraproduktiva och vi vill ju definitivt inte göra någonting som skulle kunna göra mera skada än nytta, säger han

Björn Gagner har informerat föräldrarna via brev och han efterlyser nu besked från kommunen om hur skolorna ska agera i fortsättningen.

På många skolor i länet arbetar man med egna modeller där delar av de kritiserade antimobbningsprogrammen ingår. I flera av länets kommuner har skolledningarna gått ut med rekommendationer till rektorerna om att tills vidare fortsätta arbetet - med sunt förnuft och med förstånd.

På Zederslundsskolan i Motala fortsätter man även med en variant av den hårt kritiserade kamratstödjarfunktionen enligt Friends-programmet. Bea Skännestig och Linnea Brodén som är ombud för eleverna, berättar om kamratstödjarna, som är en tjej och en kille i varje klass:

– Det är personer som har lite extra ansvar för att hålla koll på klassen och se om alla mår bra och så, säger Linnea Brodén.

Har ni tänkt på att det skulle kunna vara något problem med Friends till exempel?

– Här på skolan samarbetar alla delar. Så det är inte Friends som har det största ansvaret, säger Linnea Brodén.

– Det har vi börjat med i år - att samarbeta lite mer, fortsätter Bea Skännestig. Annars kan ju vi i elevrådet sitta och tro att allt är jättebra och Friends ha jättemycket att göra.

Rektor Eva Svensson på Zederslundsskolan tar Skolverkets kritik mot antimobbningsprogrammen med visst lugn.

– Jag tror det är viktigt att vi får inspiration med olika metoder och så får vi välja de metoder som fungerar bäst på vår skola.

Rektor Björn Gagner i Norrköping konstaterar att åsikterna om vad som är rätt i frågan varierar. För bara några år sedan gjordes antimobbningsarbete om på skolorna i hans område och fick då godkänt av Skolverket.

– Då hade man inte gjort den här utvärderingen av metoderna, så man hade inte den kunskap man har idag, säger han.

Det svänger?

– Ja, det gör det.

Raina Medelius

Reporter
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista