Linköping

Skogsindustrin vill inte bli grön

1:30 min

Skogsindustrin har i många år varit skeptiska till grön omställning och produktion av bioenergi. Det visar en doktorsavhandling om energieffektivisering från Linköpings univeristet.

Enligt Mikael Ottosson som har skrivit avhandlingen så har den svenska skogsindustrin haft många argument emot användningen av biomassa från skogen för att producera bioenergi.

– Man ansåg att det inte var lönsamt att använda skogen på det sättet. Men det fanns också olika miljömässiga argument. Till exempel att skogen skulle bli utarmad på sin näring om man plockade ut grenar, stubbar och toppar på träden från skogen, säger han.

Mikael Ottosson har studerat rapporter, remissyttranden och debattartiklar som skogsindustrin har skrivit mellan åren 1989-2009 som handlar om en så kallad grön omställning. Det vill säga att producera mer förnybar energi och samtidigt satsa på energieffektivisering.

I sin avhandling visar han att skogsindustrin i många år har varit emot omställningen. Produktion av biobränsle från biomassa var man emot redan från början, anser Mikael Ottosson. Men för några år sedan när biobränsleproduktionen från biomassa blev lönsam så började branschen att tänka om. På samma sätt agerade branschen när det handlade om egergieffektivisering, berättar Mikael Ottosson.

– Nu när elpriserna har stigit allt mer har branschen tvingats att prioritera och ta tag i den här frågan med energieffektivisering på pappersbruken. Men jag vet att det är många tekniska forskare som har visat att det fortfarande finns en betydande möjlighet att energieffektivisera på bruken.

Tahir Yousef

Reporter
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista