Riktvärde för radon sänks

Riktvärdet för radon i inomhusluft kommer att sänkas. I dag är värdet 400 bequerel (bäckeräll) per kubikmeter luft, men Socialstyrelsen sänker det nu till 200.

Riktvärdet för radon i inomhusluft kommer att sänkas. I dag är värdet 400 bequerel per kubikmeter luft, men Socialstyrelsen sänker det nu till 20

Radon, som är en gas, är näst efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Den luktar inte, syns inte eller smakar ingenting.

Som fastighetsägare går det att få bidrag för att sanera ett radonhus, upp till 15 000 kronor från Länsstyrelsen om man har gjort en grundlig mätning av radonhalten och låtit en fackman konstatera om radonet kommer från marken eller byggnadsmaterialet.

Torgny Andersson som är Länsbostadsdirektör hos Länsstyrelsen, vet inte hur många hus i Östergötland som har för höga radonbärden, men han hoppas att kommunerna fortsätter att uppmana fastighetsägare att göra mätningar där det finns misstankar om radon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".