Foto: Annemarie Ferrie/Scanpix
östergötland

Glädjande ökning av uttrar i länet

1:36 min

Den starkt hotade uttern ökar nu faktiskt i Östergötland, idag finns ett sextiotal uttrar i länet. En av förklaringarna till ökningen är att vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag har blivit bättre.

För tio år sedan fanns det uttrar i åtta olika vattensystem belägna i de sydvästra och mellersta delarna av länet. Nu har tätheten av utter ökat i dessa områden, och den har även spridit sig österut. Uppskattningsvis finns det idag ett 60-tal uttrar i länet. Det visar en inventering som Länsstyrelsen Östergötland gjort mellan 2009-2010.

Framför allt miljögifter, men även jakt och förändring av utterns livsmiljöer gjorde att antalet uttrar minskade kraftigt i Sverige. På tidigt 80-tal fanns bara 500 uttrar i hela Sverige. Men sedan arten fredades från jakt på 60-talet och miljögiftet PCB förbjöds på 70-talet har arten sakta kommit tillbaka.

– Det finns fler förklaringar till utterpopulationens ökning, säger Nicklas Jansson, biolog på Länsstyrelsen. Här i länet beror det förmodligen på att vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag har blivit bättre och på att jakten på utter har upphört.

Nu finns drygt 2 000 uttrar i Sverige. Ett 60-tal av dem lever i Östergötlands södra och västra delar. I den norra delen av länet och längs kusten har den däremot inte påträffats.

Fortfarande är det få förunnat att få syn på en utter. Men i Svartåsystemet i Mjölby och Boxholm finns chansen. Nicklas Jansson, på Länsstyrelsen, ser positivt på utterns framtid i Östergötland:

– Om det bara inte dyker upp några nya hot som vi inte ka se nu, så tror vi nog att den här arten ska kunna ockupera alla delar av länet på sikt.

Fakta om uttern (källa Länsstyrelsen)

Den europeiska uttern har ett utbredningsområde som förutom Europa sträcker sig över stora delar av Asien och den påträffas även i norra Afrika. Uttern tillhör familjen mårdjur och är alltså släkt med bland annat grävling, mård och hermelin. Den väger mellan 5- 10 kg och blir ca 1 m lång. Utterns avlånga kropp är väl anpassad till ett liv i vatten, den har simhud mellan tårna och kan stänga öronöppningar och näsborrar när den dyker. Pälsen har ett tätt lager av underull som håller huden varm och torr.

Uttern är ett rovdjur som främst jagar på natten. Den lever framförallt på olika sorters fisk som den fångar i sjöar och vattendrag, men även kräftor, fåglar och grodor står på menyn. Hanar och honor lever ensamma i sina revir och träffas enbart under parningssäsongen i februari till april. En vanlig kull består av 2-4 ungar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista