Överåklagare Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Kriminalvården

Muthärvan kan växa ytterligare

Gunnar Stetler: ”Jag vill titta på eventuella kopplingar”
1:12 min

Muthärvan inom Kriminalvården i Norrköping kan komma att växa ytterligare. Nu har åklagaren  begärt ut handlingarna runt alla de byggprojekt som den mutmisstänkte toppchefen varit inblandad i under sin tid på kriminalvården.

Det var för ett år sedan som muthärvan inom kriminalvården i Norrköping började rullas upp. Sedan dess har den vuxit och nuläget är fem personer misstänkta för delaktighet i härvan. Huvudmannen är en tidigare toppchef inom kriminalvården som nu är misstänkt för flera fall av grovt mutbrott.

Nu ser det alltså ut som om härvan kan komma att växa ytterligare. Gunnar Stetler, överåklagare vid riksenheten mot korruption, har bestämt sig för att granska alla byggprojekt som den före detta chefen arbetat med under sin tid inom Kriminalvården. Han har nu vänt sig till regeringen för att få ta del av handlingarna.

–  Det rör sig om ett tiotal projekterade anstalter, men det säger ingenting om i vilka fall jag har misstankarom att det har begåtts brott, säger Gunnar Stetler.

Åren det handlar om är 2005 till 2010. 

– Han har ju i realiteten varit högst ansvarig för projektering av anstalter och häkten under de här fem åren, så har det hänt något inom kriminalvården så har han haft ett avgörande inflytande över detta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".