De som tog studenten 2010 har ingått i ett speciellt projekt, kallad "Efter plugget", vilket är en av förklaringarna till att försörjningsstöd till unga minskar. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
norrköping

Färre unga får försörjningsstöd

"Vi har haft en hel del insatser"
1:22 min

I Norrköpings kommun sjunker antalet unga som får försörjningsstöd, och från kommunen menar man att det är speciella insatser som fått ner bidragsstödet för personer mellan 18 och 24 år.

Teresa Carvalho (S) är ordförande i Norrköpings arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnd. Hon pekar på ett speciellt projekt som hon tror kan vara en del av förklaringen:

– Ett projekt som vi kallat "Efter plugget" som riktat sig till ungdomar som har avslutat sina gymnasiestudier och hamnat hos försörjningsstöd och som pågått under 2010. Och när vi jämför den här gruppen med motsvarande grupp året innan som inte fick den här insatsen så är det en väldigt tydlig skillnad.

Teresa Carvalho berättar att "Efter plugget" riktade sig till de elever som tog studenten 2010. Hon bekriver projektet som en tidig insats, med först en månads introduktion och sedan ett par månaders arbetspraktik. Men alla har inte fått jobb direkt efteråt:

– En del har fått jobb, en del har börjat studera och en del har arbetsförmedlingen tagit över, säger Teresa Carvalho (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".