Christoffer Larsson och Markus Nielsen på Platengymnasiet. Foto: Raina Medelius/SR
Motala

Delade meningar om kameror i skolan

Elever: "Man vill ju inte känna sig bevakad hela tiden"
1:30 min

Trots att Platenskolan under det gångna läsåret haft stora problem med skadegörelse har bildningsnämnden nu sagt nej till skolans begäran om att få sätta upp övervakningskameror.  

– Jag skulle tycka att det var bra eftersom det har varit så mycket skadegörelse. Och eftersom det skulle vara på de platser som är skymda tycker jag att det skulle vara ok. Jag tror att skadegörelsen skulle minska, i alla fall bränderna på toaletterna, säger Kristin Lindgren, en av skolans elever.

Under det senaste läsåret har Platenskolan fått utrymmas flera gånger på grund av anlagda bränder. För att förhindra fler incidenter har skolan beslutat om en rad åtgärder. Bland annat ska elever medverka vid alla beslut om brandsäkerhet och dessutom ska närpolisen besöka skolan oftare.

Skolan begärde också att få sätta upp övervakningskameror inomhus, men det har alltså bildningsnämnden sagt nej till och bland eleverna är meningarna delade. Många anser att kamerorna är onödiga.

– Jag fattar inte inte varför det ska behövas. Det behövs ju inte på någon annan skola, säger Christoffer Larsson.

Han får medhåll av skolkamraten Markus Nielsen.

– Jag tycker också det är onödigt. Det ska inte behövas.

Sanna Friberg, Jonna Törnqvist och Samia Yanny vill inte heller ha övervakningskameror i skolan.

– Man vill ju inte känna sig bevakad hela tiden. Det är ju typ en person som gör det här och det är ju inte allas fler.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".