Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under de senaste fyra månaderna har 16 sjuksköterskor sagt upp sig från akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
Landstinget

Massuppsägningar skapar oro

"Vi arbetar så hårt vi kan men det räcker inte"
1:56 min

På kort tid har 16 sjuksköterskor sagt upp sig från Vrinnevisjukhusets akutmottagning och nu växer oron bland de anställda som är kvar.

– Man funderar väldigt mycket innan man går till jobbet, hur ser det ut idag, är det många sjuka eller finns det personal, säger Helene Ericsson, sjuksköterska på akutmottagningen.

Bara under de senaste fyra månaderna har 16 sjuksköterskor på akuten i Norrköping sagt upp sig. Nu oroar sig den personal som är kvar både för sin egen arbetsmiljö och för patientsäkerheten.

– Man känner sig otillräcklig för patienterna, framförallt när det är hårt tryck och vi har många patienter. Vi kan ha väldigt svårt sjuka patienter och då är det svårt att få överblick över allihop samtidigt, man känner sig otillräcklig. Vi arbetar så hårt vi kan och gör flera uppgifter samtidigt men räcker inte till, säger sjuksköterskan Anna Welander.

Huvuddelen av de sjuksköterskor som sagt upp sig har gått över till privata vårdföretag. I dagsläget finns endast åtta vikarier och vårdenhetschefen Lotta Selevik är orolig.

– Det är klart att det kommer att skapa och generera hål i schemat.

Monica Carlsson, sjuksköterska på akuten tror att det finns fler anledningar till att så många sjuksköterskor sagt upp sig.

– De söker sig till nya arbetsformer, bättre betalt naturligtvis. Det är stressigt på akuten, vi arbetar mycket kvällar och nätter vilket påverkar familjesituationen. Men mycket är nog att det är jobbigt här, så är det. 

Massuppsägningarna innebär också att viktig kompetens går förlorad. Många av de som nu lämnat akutmottagningen hade lång erfarenhet och det oroar Helene Ericsson, som själv har arbetat på akuten i 22 år. 

– Vi får mycket nya, som är ovana och kanske inte har någon erfarenhet alls, som kommer direkt från skolan. Det kan leda till att patientsäkerheten äventyras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".