Miljöfarliga tvättmedel i butiker

Butikskedjorna Överskottsbolaget , Rusta och Lidl fortsätter i hög grad att sälja många miljöfarliga tvättmedel. Det visar en undersökning från Svenska Naturskyddsföreningen.

Tvättmedlen, som inte är miljömärkta, innehåller ämnen som är dödligt giftiga för vattenlevande organismer.

Tvättmedlen, som inte är miljömärkta, innehåller ämnen som är dödligt giftiga för vattenlevande organismer.

Eva Eiderström, avdelningschef på naturskyddsföreningen, säger att ett av de tvättaktiva ämnena i de icke miljömärkta tvättmedlen som förkortas LAS, är mycket miljöfarligt. - LAS är ett ämne som har hög giftighet och i våra reningsverk hittar man rester av det här ämnet i avloppsslammet och kommer det ut i vatten så är det akut giftigt och kan slå ut vattenlevande organismer, säger Eva Eiderström. Konsumenterna blir alltså lurade menar naturskyddsföreningen, när lågpriskedjor som Lidl, Rusta och ÖB säljer parallellimporterade tvättmedel i storpack med samma namn som miljömärkta tvättmedel. De icke miljömärkta tvättmedlen innehåller ämnen som är dödligt giftiga för vattenlevande organismer, dessutom är de ofta mindre koncentrerade, konsumenten går alltså hem med ett tvättmedel som dessutom tvättar sämre. Naturskyddsföreningen har besökt över 200 butiker och framför allt är det Lidl som syndar men också ÖB och Rusta. Men även Ica har i vissa butiker icke miljömärkta tvättmedel.

- Jag tycker det är mycket tråkigt eftersom ICA har ett bra miljöarbete i andra sammanhang, det verkar som de inte har någon koll vad det gäller tvättmedel, säger Eva Eiderström, avdelningschef på naturskyddsföreningen.

(SR Sörmland)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista