Försäkringskassan

Facket kritiserar enkät

Christina Eklöf: "Jag är tveksam till hur anonymt det här blir"
3:16 min

Fackförbundet ST riktar idag hård kritik mot en planerad undersökning av vad de anställda på Försäkringskassan egentligen tycker om socialförsäkringssystemet.

– Vi är tveksamma till att man överhuvudtaget gör en sådan här undersökning. Det är ett väldigt stort batteri av frågor som ska ställas och de handlar om sådana saker att det är nästintill integritetskänsligt, säger Christina Eklöf, fackförbundet ST:s ordförande i Östergötland.

Bakom den planerade undersökningen står Inspektionen för socialförsäkringen (IFS), den myndighet som har till uppgift att se till så att socialförsäkringens regelverk följs.

Genom att fråga ut enskilda handläggare om deras personliga syn på socialförsäkringssystemet och sedan samköra svaren med de beslut handläggarna fattat, hoppas man få reda på hur handläggarnas privata uppfattningar påverkar sjukfrånvaron.

– Med tanke på den utbildning våra handläggare får när det gäller att vara professionella och verkligen följa det regelsystem som gäller, kan vi inte förstå varför man går ut med frågor i den här omfattningen.

Men kan det inte vara intressant att se hur handläggarnas åsikter påverkar deras bedömningar?

Visst kan det vara intressant, men i så fall kan säkert forskare ta reda på det på ett mer effektivt sätt än ett sådant här enkätförfarande.

På IFS säger man att det är frivilligt för handläggarna att delta i undersökningen och att man får vara anonym, men det hjälper inte, menar Christina Eklöf.

– Jag vet inte om det gör så stor skillnad. Eftersom man ska samköra det här med andra uppgifter är jag tveksam till hur anonymt det blir i slutändan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".