Regn och fukt gynnar sniglarna

Den ökade snigelförekomsten oroar trädgårdsodlare eftersom det gör att den såkallade mördarsnigeln också ökar i antal.

Det fuktiga vädret gynnar alla sniglarna, och det är bra berättar ekologiprofessor Jan Landin. Bland annat har Sniglarna förmåga att bryta ner cellulosa vilket sen omvandlas till viktig näring för jorden därför spelar sniglarna en viktig roll för samspelet i naturen.

Men den oavsiktilgt importerade mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter hör egentligen inte till nordiskt djurliv. Snigeln har kommit via importerade växter från södra europa och anpassat sig till Svenska förhållanden. Problemet är att dom ofta bosätter sig i villaträdgårdar där dom på ett effektivt sätt tuggar i sig av grönsaker och andra odlingar.

Ett annat problem är att mördarsnigeln är nära släkt med vår inhemska svarta skogssnigel och just det kan bli ett problem eftersom dom båda snigelarterna kan para sig och få avkomma. En blandning, eller hybrid, mellan ”mördarsnigeln” och den svarta skogssnigeln skulle kunna bli ett problem tror Jan Landin.

-Det är förståss bara spekulationer men man skulle kunna tänka sig att den spanska skogssnigelns egenskaper blandad med vår svenska svarta skogssnigel blir perfekt anpassad till vårat klimat och då ett ännu större problem än vad ”mördarsnigeln” är idag. Säger ekologiprofessor Jan Landin till Sveriges Radio Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".