Stor förvirring kring vattenskoterlagen

Det råder idag stor förvirring kring den nya lagen om vattenskoteråkning. Enligt den nya förordningen som kom i veckan ska det nu vara tillåtet att köra på allmänna farleder och på platser som länsstyrelsen beslutat. Men Hugo Tiberg som är prof i sjörätt går som långt som att döma ut den nya lagen.

Till problematiken hör att det för dom flesta är oklart vad allmän farled är, tillexempel kan en insjö aldrig vara en allmän farled och i Vättern är det bara tre sträckor som räknas som allm farled: Från Motala över till Karlsborg som hör till Götakanalsystemet, en kort farled upp till Askörsund och så en från Gränna till Visingsö. Förutom allm farled ska det vara tillåtet att köra vattenskoter på de platser som länsstyrelsen i varje län angivit.

På Länsstyrelsen i Linköping är man förvånad att den nya förordningen ska gälla innan dom ens själva hunnit se över hur den ska kunna tillämpas. Men det är alltså dom som ska besluta vilka platser som vattenskoteråkning får ske, förutom i allm farleder. Vad länsstyrelsen har att ta hänsyn till är blandannat fågelliv. Men med tanke på alla telefonsamtal med klagomål på just vattenskoterkörning länstyrelsen får ta emot varje vecka, vet Kjell Schaerling på länstyrelsen att frågan är känslig överallt.  Oavsett vad dom beslutar kvarstår frågan vem som ska se till att lagen följs och prof Hugo Tiberg tror att dom i vilket fall snart kommer att få bassning av EU, eftersom det bara är i Sverige man försöker införa restriktioner mot vattenskotern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista