Åke Jansson, pastor i Immanuelskyrkan i Norrköping anser att påskens budskap går förlorat i det moderna påskfirandet.Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio
Östergötland

Budskapet drunknar i fjädrar och godis

Pastor: ”Det är ju snart bara påskägg och kycklingar”
7:21 min

En stor trafikhelg, en stor mathögtid och godisätandets främsta dagar. Påsken kläs i fjädrar kanske så till den milda grad att vi helt glömt bort varför vi firar påsk, för att minnas Jesu död och uppståndelse.

– Det är väl inte svårt att tillstå när man ser hur det kommersiella säljer påsk. Det är ju snart bara påskägg, kycklingar och allt vad det är. Jag tror nog till och med att många människor knappt vet varför vi firar påsk, säger pastor Åke Jansson.

Men kan inte religionen i sig upplevas som diskriminerande?

– Jo, allt som man kan använda som en maktfaktor och så använder man ju religionen idag. De största misstagen och övergreppen sker ju i politiken och religionens namn och det har ju ingenting att göra med religionens grundfundament som är kärlek mellan människor. Men det går att missbrukas.

Åke Jansson är pastor i Immanuelskyrkan i Norrköping där man nu storsatsar hela påskveckan, en satsning man kallar för "en vecka med Passion". Och motsättningar mellan religioner är ofta konstruerade, menar han.

– Vi hade en kille här för några år sedan som var troende muslim. Varje morgon klockan fem bad han. Han sa: Jag förstår inte den här motsättningen. I Ghana hade vi en samlingslokal. Där samlades vi muslimer till fredagsbön och på söndagen hade de kristna gudstjänst och vi var jättegoda vänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".