Norrköpings kommun anser att den snart 94-åriga kvinnan är för frisk för att erbjudas särskilt boende. Foto: Jessica Gow / Scanpix
Norrköping

93-åring för frisk för äldreboende

"Anmärkningsvärt att hänvisa till hög ålder"
1:59 min

Norrköpings kommun vänder sig nu till kammarrätten i ett försök att slippa erbjuda en snart 94-årig kvinna ett särskilt boende. Enligt kommunen klarar sig kvinnan med hemtjänst.

Den 93-åriga kvinnan har tidigare fått rätt till ett särskilt boende i förvaltningsrätten. Men nu har alltså kommunen överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten.

– Förvaltningsdomstolen har kommit fram till att man ska erbjuda den här personen ett särskilt boende med hänsyn till personens höga ålder. Det är lite anmärkningsvärt att förvaltningsdomstolen utgår ifrån åldern och säger att bara för att man uppnår en viss ålder så skulle man ha rätt till ett särskilt boende. Det tycker vi är bra om kammarrätten kan få pröva, säger Lars Carlsson, vård- och omsorgschef i Norrköpings kommun. 

Av domen framgår det dock att det inte bara kvinnans höga ålder som förvaltningsrätten tagit hänsyn till när man gett henne rätt till ett särskilt boende. Man hänvisar bland annat till att hennes hälsa blivit sämre, att hon flera gånger ramlat hemma och att hon fått allt svårare att klara personlig omvårdnad och sysslor i hemmet. Man nämner också att  hennes hälsoproblem och hjälpbehov troligtvis kommer att fortsätta att öka. Men så kan man inte resonera, hävdar Lars Carlsson.

– Förvaltningsrätten tar alltså ett beslut utifrån hur det kan komma att bli. Man tittar inte på nuläget och den bedömning som gjorts av våra biståndshandläggare, säger han. 

Kvinnan, som fyller 94 år i maj, vill inte ställa upp på en inspelad intervju i radio, men hon säger att det går bra att citera henne och referera till det hon säger, bara hon får vara anonym. Hon säger att det skulle betyda mycket för henne om hon kom in på ett särskilt boende.

– Jag börjar bli så dålig nu. Jag ser dåligt och har svårt att röra mig. Jag kan nästan inte få mer hemtjänst än jag får i dag. Jag tycker att det är konstigt att de på kommunen resonerar som de gör. Jag tycker att det är konstigt att de överklagar. Jag förstår inte varför, säger hon.  

Hennes son, som bor i Stockholm, vill inte heller bli intervjuad i radio, men han säger också att det går bra att citera honom och referera till det han säger om han får vara anonym. Han är kritisk till kommunens beslut.

– Det skulle bli tryggare för henne med ett särskilt boende. Hon känner sig ganska otrygg nu. Jag förstår inte hur en utvidgad hemtjänst ska räcka till.  

Men enligt kommunens bedömning kan kvinnan alltså bo kvar hemma med utökad hemtjänst. Lars Carlsson tycker att det är viktigt att kammarrätten får pröva förvaltningsrättens dom.

– Om man skriver i en dom att åldern har en viss betydelse kanske man också ska klart och tydligt deklarera att man frångår det här med individuell bedömning vid biståndshandläggning och istället säga att när man kommit upp till en viss ålder så har man rätt till ett särskilt boende. Men det får en väldig kostnadsdrivande effekt om man skulle komma fram till en sådan praxis, säger han.

Just risken för ökade kostnader för kommunen, om förvaltningsrättens dom skulle stå fast, är något som kommunens tjänstemän pekar på i sitt överklagande till kammarrätten. I sitt överklagande skriver tjänstemännen:

"Kvarstår förvaltningsrättens beslut innebär det att många av de personer som i dag kan bo hemma med rätt insatser från hemtjänsten ska beviljas särskilt boende med hemtjänst. Med avseende på begreppen ålder och förmodad försämring och oro kommer Norrköpings kommun att få bygga upp särskilda boenden i högre grad än genomsnittligt för landet i övrigt."

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".