Hönsen hade Newcastlesmitta

Provsvar från England bekräftar att hönsbesättningarna från två gårdar utanför Norrköping bar på Newcastlesmittan. Nu skärps reglerna för handel med fjäderfä från Sverige

Provsvar från England bekräftar att hönsbesättningarna från två gårdar utanför Norrköping bar på Newcastlesmittan. Nu skärps reglerna för handel med fjäderfä från Sverige.

Det var i mitten på juni som värphönsen på Krusenhofs gård utanför Norrköping insjuknade i vad man misstänkte var virussjukdomen Newcastle. Kort därefter drabbades även hönorna på en intilliggande gård av en infektion.

Och nu bekräftar alltså provsvar från England att dom två hönsbesättningarna bar på Newcastle-smittan. Hönsen är sedan länge avlivade.

För att lokalisera var smittan kom ifrån arbetar Jordbruksverket med en smittskyddsutredning. De två gårdarna är spärrade och ett skyddsområde samt övervakningsområde har införts. Det har en radie på tre km och tio km runt de två gårdarna. In eller ut ur dessa områden får inte tamfåglar förflyttas. Men transporter genom områdena kan genomföras på huvudväg eller järnväg. Sanering av de båda gårdarna pågår.

Till följd av bekräftelsen kommer nu restriktioner när det gäller handeln med fjäderfär och fjäderfäprodukter från Sverige.

Sedan mitten av 1990-talet har Sverige haft flera fall av Newcastle, men samtliga har bekämpats med lyckat resultat.

Newcastlesmittan är en allvarlig fågelsjukdom men den smittar inte människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".