1 av 2
Marie Morell, landstingsstyrelsens ordförande (M) i Östergötland Foto Mats Andersson / SCANPIX
2 av 2
Karta över tänkbar ny region. Grafik: Martin Thelander/Sveriges Radio
Regionfrågan

Letar ny regionpartner efter Jönköpings nej

Marie Morell: ”Vi kommer att träffa Sörmland för att diskutera”
1:45 min

Jönköping har definitivt stängt dörren när det gäller att bilda en ny storregion med grannlänen. Det gör att Östergötland nu måste titta åt ett annat håll.

Landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (m), är ändå inte helt överraskad över Jönköpings besked.
- Vi har ju vetat om att Jönköpings inställning under en lång tid, men det är väl mer nu som det har blivit tydligt vad det är som gäller.

Vad betyder det här för Östergötlands del?
- Det gör ju att den tanken som vi har som vårt första hands alternativ att bilda en region med Jönköping, Kalmar och delar av Sörmland inte riktigt kan komma till skott. Men jag ser ändå att vi måste föra diskussioner med Jönköping om vad deras egen regionbildning i såna fall innebär i praktiken. Så vi vet vad vi kan ha samarbeten om och inte ha samarbeten om. Sedan kommer vi att träffa Sörmland efter påskhelgen för att diskutera med dem, det har vi inte haft någon dialog med dem tidigare om, säger Marie Morell, Landstingsstyrelsens ordförande.

Hur skulle en idealregion se ut nu efter att Jönköping är borta?
- Jag vet inte, jag har svårt att säga någon idealregion. Vi ska ha ett första möte med Sörmland nu och vi har haft vissa kontakter med Örebro om att träffa dem också, oavsett om vi hamnar i samma region eller inte. Sedan vet jag att Kalmar, särskilt de norra delarna, är väldigt intresserade av att tillhöra samma region som Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".