1 av 4
Flygfoto över kärnkraftverket i Tjernobyl 1986 efter olyckan. Foto: Volodymyr Repik/Scanpix.
2 av 4
Klicka för större grafik
3 av 4
Per-Olof Hårsmar, meterolog på SMHI
4 av 4
25 år sedan Tjernobyl

Olyckan mörkades

”Vi fick gissa oss till vad som pågick”
6:20 min

Det tog flera dygn innan dåvarande Sovjet erkände att reaktor fyra vid kärnkraftverket Tjernobyl hade havererat. Irina Buyanova från Linköping var 26 år när katastrofen inträffade. Då bodde hon i Kiev, 90 km från Tjernobyl.

– I huvudsak var det tyst. Det kom ingen information eller några kommentarer från Gorbatjov på kanske fem, sex dagar. Så folk fick gissa sig till vad som pågick, berättar Irina Buyanova som idag är professor i materiefysik vid Linköpings universitet.

Kiev, där Irina Buyanova bodde, ligger bara 90 kilometer från Tjernobyl. Irina berättar att invånarna visste att strålningsnivåerna var höga, men att myndigheterna hävdade att det inte var farligt att vistas där. 

– Samtidigt som de hävdade att det var säkert, visste vi att de hade evakuerat sina egna familjer från Kiev. Så det var bara en lögn, konstaterar hon.

Själv befann sig Irina och hennes familj inomhus, eftersom hennes dotter var sjuk. Men på grund av den bristande informationen var det många som utan att känna till följderna vistades ute i det fina vädret.

– Det var perfekt väder. Soligt och runt 25 grader varmt och folk fick inte rådet att stanna inomhus. Tvärtom uppmanades de att vara ute så mycket som möjligt. Det agerandet var brottsligt, tycker jag.

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Ukraina, är en av de allvarligaste som någonsin inträffat.

Det var en säkerhetsövning som gick snett, under övningen kopplades säkerhetssystemet ur, på en av Tjernobyls fyra aggregat vilket gjorde det omöjligt att kyla reaktorn som  började skena.

En kemisk reaktion ledde till att det 2000 ton tunga reaktorblocket slungades av, syre kom in i reaktorn och det började brinna. Den kraftiga explosionen förde upp radioaktiva ämnen i atmosfären som spreds över Europa.

Två dagar efter katastrofen kom det första larmet från kärnkraftverket i Forsmark.

– Jag minns egentligen bara att det gick larm och att man undrade väldigt mycket varifrån den här radioaktiviteten kom. Det pågick väldigt mycket beräkningar här på SMHI för att se vilket område det kunde vara, berättar Per-Olof Hårsmar, meteorolog vid Smhi.

Hur drabbades Östergötland?

– Hela Sverige drabbades ju mer eller mindre, men några områden, däribland Östergötland, drabbades ju på det sättet att det regnade under den period som det här utsläppet fanns över Sverige. Och då tvättar ju regnet ur atmosfären även på sådana här partiklar och de hamnar på marken.     

I Östergötland var strålningsvärdena en femtedel av de högsta i Sverige, som uppmättes i Gävle.

– För Östergötland  var det  ju ett band, ett nordsydligt band över den östra delen av länet som fick mest regn och därav också den högsta mängden radioaktiva ämnen, säger Per-Olof Hårsmar.

Idag, 25 år senare, har strålningsvärdena halverats.

– Det ämnet som finns kvar som man mätte då är cesium 137. Det har en halveringstid på 30 år så det borde rent teoretiskt innebära att ungefär hälften av den radioaktivitet som fanns fortfarande finns kvar. 

Det var många människor som påverkades av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Enligt siffror från FN:s vetenskapliga strålningskommitté dog 30 räddningsarbetare i samband med olyckan. Utöver det drabbades 134 personer av strålsjuka och 5000 fall av sköldkörtelcancer har konstaterats hos barn som utsatts för strålning.

När det gäller hur många som drabbats av andra typer av cancer på grund av radioaktiv strålning går åsikterna isär.

Irina Buyanova, som förlorat många vänner, kollegor och grannar har dock sin uppfattning klar. 

– Antalet cancerfall steg raketartat efter Tjernobylolyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".