Jakob Gustafsson och Rita Riadh Issa på Björnkärrskolan har berättat om kandidaterna för sina skolkamrater. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Linköping

Barnen valde egen pristagare

Vi har berättat om kandidaterna och vad de har gjort"
1:46 min

Idag utsågs vinnaren i World Children's Prize, där 3,3 miljoner barn i 102 länder fått rösta fram sin favoritkandidat som försvarat barns rättigheter. En av de skolor som arbetat med omröstningen är Björnkärrsskolan i Linköping.

– Vi har gått runt i olika klasser och berättat om vad kandidaterna har gjort och var de kommer från, säger Jacob Gustafsson.

Totalt 16 skolor i Linköping, Norrköping och Motala samt ytterligare flera hundra i Sverige och övriga världen har arbetat med World Children's Prize under våren.

På Björnkärrskolan i Ryd i Linköping har sjätteklassarna fått ta reda på mer om kandidaterna till priset och berätta om dom för andra elever. Sedan har man haft en omröstning, som ett riktigt val, på skolan.

– Det har hjälpt mycket. Det går över många ämnen. Det går på svenskan, sen finns det lite geografi. Vi har tittat på kartor och kollat hur de lever, säger Rita Riadh Issa.

Vinnaren av World Children's Prize blev till slut Murhabazi Namegabe, från Kongo, som arbetar med att befria barn som tvingats bli soldater eller sexslavar.

På torsdag delar drottning Silvia ut priset på Gripsholms slott i Mariefred och då kommer Jacob Gustafsson, Rita Riadh Issa och deras klasslärare Jonny Wretman att vara med. 

– När barn i Sverige får läsa om barn i andra länder kan man förlika sig med de barnen på ett annat sätt. Jag tror verkligen att de flesta av mina elever brinner för det här och får upp ögonen för hur det är i andra länder, säger Jonny Wretman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".