1 av 2
Insända rävar undersöks på SVA. Foto: Erik Ågren/SVA/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - dvärgbandmaskar
Finspång

Dvärgbandmask i Sörmland

"Det här är väldigt allvarligt"
1:44 min

En räv som skjutits i Sörmland, strax norr om gränsen till Östergötland, har visat sig vara smittad med parasiten dvärgbandmask. Nu uppmanas hundägare i bland annat Finspång att avmaska sina hundar.

Det var i början av februari i år som det första fyndet av av dvärgbandmask gjordes hos en räv i Västra Götaland.

Därefter har ytterligare ett fall konstaterats i samma område, men nu visar det sig alltså att dvärgbandmasken även finns i Sörmland. 

– Det är ju väldigt allvarligt. Vi hade ju hoppats på att den här fanns isolerad nere i Västra Götaland, i Uddevallatrakten. Vi hade inte förväntat oss att vi skulle hitta något i Sörmland, säger Per Jonsson, länsveterinär i Sörmland.

Han säger också att han inte tror att det finns något samband mellan de smittade rävarna.

– Man kan nog inte säga mer än att det tycks finnas på två platser i Sverige och de ligger ju ganska långt ifrån varandra så det vore ju osannolikt om de skulle ha något samband.

SVA och Jordbruksverket rekommenderar nu ägare till hundar som kan ha kommit i kontakt med sorkar i Katrineholms, Vingåkers och Finspångs kommuner att avmaska sina djur.

Det var i februari som räven sköts, fyra kilometer sydväst om Katrineholm. Den sändes in till SVA för analys i det nationella övervakningsprogrammet mot dvärgbandmask.

Det är den tredje infekterade räven hittills i landet, och SVA ska nu fokusera sina analyser på räv från Sörmland och Östergötland.

Rävens dvärgbandmask kan vara dödlig för människan, och visar det sig att den är allmänt spridd kommer det att tvinga fram stora förändringar för den som är van att äta bär och svamp från skogen. Där är vi dock inte idag, säger Per Jonsson.

– Man får gå på Livsmedelsverkets rekommendationer och där har man inte ansett att detta är någon större fara, så att så länge situationen är som den är finns det inga restriktioner.  

Alla rävar som skjuts i Östergötland ska skickas till SLA Foto: Ludvig Ahl/Scanpix

#text=4478412##text=4477395##text=4476174##text=4366323##text=4350974##text=4349520##text=4349289#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".