1 av 2
På SVA ska man nu prioritera rävar som skjutits i Östergötland och Sörmland. Foto: Erik Ågren/SVA/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik
Dvärgbandmask

Fler rävar undersöks

SVA: "Vi vill få fram de resultaten"
5:58 min

Efter att en räv som skjutits i Katrineholm strax norr om länsgränsen visat sig bära på den fruktade parasiten dvärgbandmask inriktar nu SVA sina analyser på rävar som skjutits i Östergötland och Sörmland.  

Efter det första larmet om dvärgbandmask i början av februari uppmanades jägare i hela landet att skicka in skjutna rävar till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Sammanlagt har SVA tagit emot runt 3000 rävar. Av dem har man redan hunnit undersöka närmare 2000. Men fortfarande återstår runt 1100 och efter gårdagens fynd av parasiten hos en räv som skjutits i Sörmland, inriktar man nu sina analyser på rävar som skjutits i det området.

– Av de vi har kvar prioriterar vi rävar från Östergötland och Sörmland, så att vi får fram de resultaten först, säger Eva Osterman Lind på SVA.

Gårdagens fynd var det tredje i Sverige. De första två rävarna hade skjutits i Uddevallatrakten.

– Vi kan inte säga säkert att det inte finns på andra platser i Sverige, men vi tittar ju på så oändligt många fler rävar i år än tidigare år, säger Eva Osterman Lind.

Sedan i början av 2000-talet har SVA varje år undersökt 300 svenska rävar för att se om de bär på parasiten. Det var i samband med en sådan undersökning som det första fyndet gjordes i början av februari. 

Eva Osterman Lind säger också att det faktum att smittan nu upptäckts på två platser i landet inte betyder att den kommer att spridas över hela landet. 

– I de länder där den finns, finns den väldigt lokalt. Som i Schweiz till exempel kan det skilja sig mellan två dalgångar. 

I de kommuner, däribland Finspång, som ligger närmast fyndplatsen söder om Katrineholm uppmanas nu hundägare som vet med sig att deras hundar äter sork och andra gnagare att avmaska sina djur.

När det första larmet kom talades det ju mycket om riskerna vid bär och svamplockning. Ska man vara försiktig med det?

Man har aldrig kunnat visa att bär är smittade, utan den slutsatsen har man dragit utifrån det man vet om livscykeln; att en räv i skogen teoretiskt sett skulle kunna smitta ned bär som vi sedan kan plocka, men risken att man skulle plocka just ett sådant bär är nog väldigt liten.

Däremot menar Eva Osterman Lind att man bör tänka lite mer på handhygienen om man rör sig i skogar där smittan finns. 

– Om man går där man vet att smittan finns bör man tvätta händerna när man kommer tillbaka eller innan man äter sin matsäck.  

Alla rävar som skjuts i Östergötland ska skickas till SLA Foto: Ludvig Ahl/Scanpix

#text=4478412##text=4477395##text=4476174##text=4366323##text=4350974##text=4349520##text=4349289#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".