Norrköping

Fem spädbarn smittade av farlig bakterie

"Viktigt att man inte får någon spridning av de här bakterierna"
1:41 min

Fem spädbarn på neonatalavdelningen på Vrinnevisjukhuset har konstaterats vara smittbärare av den resistenta ESBL bakterien. Fyra finns kvar på avdelningen och är nu isolerade, men inget av barnen är i nuläget sjuka.

- Det är ingen stor risk för att det skulle vara någon större fara för de här barnen, det är det viktigaste. Däremot innebär det en hel del vårdtekniska problem. Det är viktigt att man inte får någon spridning av de här bakterierna på avdelningen, säger Tobias Ekenlie, tillförordnade verksamhetschef på barnkliniken.

Om barn får en infektion av bakterien så är det svårt att behandla. Bakterien är egentligen en vanlig tarmbakterie som de flesta har, men just det här rör sig om en särskilt svårbehandlad sort.

- När det gäller barnen som är på avdelningen så vet vi vilken bakterie det är och hur vi ska behandla den. Så det är ingen direkt risk för dem, säger Tobias Ekenlie.

Vad har ni gjort för att minska smittspridningen?
- Det har varit en noggrann genomgång av hygiensköterskor och smittskyddsläkare, man har förändrat städrutinerna, rummen har tvättats från golv och tak med särskilda tvättmedel och sprit.   

Fakta: Vad är ESBL?

ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase) är ett enzym som produceras av vissa typer av gramnegativa tarmbakterier. Denna bakterie är motståndskraftig mot flera antibiotika vilket gör det svårare att behandla bakterien om den ger upphov till infektion.

Vanligtvis finns bakterien i avföringen utan att ge upphov till sjukdom. Hos patienter med allvarliga underliggande sjukdomar som sockersjuka, kronisk lungsjukdom, cancersjukdom eller som har nedsatt immunförsvar av annan anledning kan urinvägsinfektion, lunginflammation, bukinfektion, mjukdelsinfektion eller blodförgiftning uppstå.

Källa: Landstinget i Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".