linköping

Ungdomar vill ha drogfria aktiviteter

Fritidsledare:” De senaste åren, peppar peppar, så har det varit väldigt lugnt”
1:19 min

Valborgsmässoafton innebär brasor och körsång, men också tonårsfylla. Enligt en undersökning från försäkringsbolaget If planerar var tredje tonåring att bli berusad ikväll. Men i Linköping har man sett ett trendbrott de senaste två åren, med mindre fylla och bråk.

– Jag brukar inte festa, säger Ylva Klingefjord.
– Jag ska vara med min syster och hennes pojkvän och så, vi ska grilla, säger Belinda Bergström.
– Jag ska vara hemma, jag fyller år, säger Jonatan Edlund.

Therese Hansson är fritidsledare på Ekholmsgården i Linköping och hon säger att det har varit lugnt de senaste åren. På Valborgsmässoafton arrangerar de en skateboardturnering för ungdomarna och två fritidsgårdar i stan kommer ha kvällsöppet.

– För att ungdomarna har efterfrågat det, det är på deras bevåg förklarar Therese Hansson.

En av orsakerna till att det lugnat ner sig är att ungdomarna inte längre samlas i stora grupper, utan firar i mindre sällskap, berättar närpolischefen Håkan Strömbäck. Trots det kommer polisen i Linköping ha extra många mannar ute på fältet ikväll.

Men även om problemen har minskat har de inte försvunnit. En av eleverna på Ekholmsskolan berättar att det går en del snack om sprit i skolan.

– Folk frågar om man kan köpa till folk, langare och så som jag känner, säger Linus Råsbrink.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".