Anders Härnbro (S) menar att nedskärningarna är nödvändiga för att kommunen ska få bukt med sin ekonomi inför nästa år. Arkivfoto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Finspång

Härnbro försvarar varsel

Anders Härnbro (S): "Vi måste prioritera”
1:38 min

Kommunstyrelsen i Finspång beslutade igår att varsla 40 personer inom skol- och utbildningssektorn om uppsägning. Det är andra gången på bara några år som kommunen anser sig tvingad att varsla personal för att spara pengar.

– I vårt uppdrag som politiker ingår också att prioritera med de resurser vi har och när det det gäller skolan och utbildningsområdet har vi haft en längre period av minskande elevantal i Finspång och där har organisationen inte hängt med ordentligt, säger kommunalrådet Anders Härnbro (S).

Samtidigt sticker han inte under stol med att varslen är en direkt följd av kommunens dåliga ekonomi.

– Att det blev varsel i år beror i grunden på att vi har ärvt en dålig ekonomi från 2010 och då måste man ta korta beslut också.

I nuläget pekar prognoserna på ett budgetunderskott i år på närmare 45 miljoner kronor. Av dem ska nämare 25 miljoner sparas in.

Ni genomförde ju ett stort sparpaket för två år sedan. Räcker det nu eller kommer vi att få se mer nästa år?

– Nej, vi kommer inte att få se mer nästa år. Effekten av de besparingar vi gör i år, gör att vi kommer att komma in i 2012 i en mycket bättre situation, säger Anders Härnbro.

Inom facket är man dock mycket kritisk till kommunledningens beslut. Sven-Olof Carlberg, ombudsman inom Kommunal, säger att han hade hoppats att man skulle slippa fler varsel.

– Man måste ju ha kontinuerlig koll på driften. Vi tycker inte om de här akutinsatserna som görs varannat år när man ska säga upp folk, säger han. 

Det beslut som nu klubbats igenom innebär att 30 personer inom skolan och barnomsorgen varslas om uppsägning. Dessutom ska ytterligare 10 personer inom den övriga utbildningsverksamheten i Finspång sägas upp.

– Det innebär ju att barnen inte får så mycket vuxenkontakt som de behöver. Är vi fler kan vi hjälpa individen mycket mer. Drar man ned väldigt mycket kommer vi att gå på knäna och det känner vi att vi till viss del gör redan, säger läraren Bengt Almén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".