Östergötland

Högtryck bland företagen

"Vi har högst tillväxt i landet just nu"
0:50 min

Det går bra för de östgötska småföretagen. Enligt vårens småföretagarebarometer står länets småföretagare just nu för den kraftigaste konjunkturuppgången i landet.

– Ska man spekulera i vad det beror på kan man ju konstatera att vi fick mer stryk än de flesta län under nedgången efter finanskrisen och då är det ju ganska logiskt att det går snabbt uppåt för oss nu också, säger Lars Holm, regionchef för Företagarna i Östergötland.

Småföretagarebarometern bygger på svar från 4000 företagare runt om i landet med 1 till 49 anställda.

 Utöver att det går bra just nu visar resultatet i Östergötland också på att en majoritet av de mindre företagen tror att uppgången kommer att hålla i sig och förstärkas ytterligare.

Var tredje företagare uppger dessutom att man räknar med att utöka sin personalstyrka under det kommande året. Vissa orosmoln finns dock, menar Lars Holm.

– Ett bekymmer som vi ser nationellt är ju att över 20 procent av företagen inte hittar rätt folk att anställa. Och så många som 42 procent av tillverkningsföretagen uppger att de har tackat nej till ordrar eftersom de inte hittat rätt folk att anställa. Jag tycker att det visar att utbildningssystemet har misslyckats. Man utbildar till yrken som inte finns och det är lite tragiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".