Arbetsförmedlingen bidrar till diskriminering

Arbetsförmedlingarna har förvandlats till arbetsgivarnas förlängda arm och hjälper dom att diskriminera invandrare. Det säger Anders Neergaard  forskare på arbetslivsinstitutet i Norrköping som tittat på arbetsförmedlingar roll i diskriminering av arbetssökande.

Tanken med arbetsförmedlingen är att dom ska kunna matcha rätt person till rätt arbetsuppgift och därmed förmedla det lediga jobbet till den som passar bäst till uppgiften.

Men arbetsgivarna har stor makt och bestämmer själva vilka dom vill ha berättar Anders Neergaard.

Han har intervjuvat flera arbetsförmedlare och skrivit en rapport om hur arbetsförmedlingarna tvingas till diskriminering av invandrare.

Genom att till exempel arbetsförmedlingen förmedlar arbetsgivarens orimligt höga krav i språkkunskaper än vad som behövs till ett jobb medverkar förmedlingen till diskriminering menar Anders Neergaard.

Enligt honom behövs det flera olika åtgärder för att hjälpa arbetsförmedlingarna så att dom kan stå emot arbetsgivarnas påtryckningar och deras orimliga krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".