Linköping

Småföretagen har medvind

"Vi startade under långkonjunkturen"
1:25 min

De östgötska småföretagarna har hämtat sig väl efter lågkonjunkturen. Bäst i landet faktiskt, enligt gårdagens småföretagarbarometer och en av dem som känner av medvinden är Stefan Sjökvist i Linköping.

– Vi är tre och ett halvt år gamla. Vi och har gått från noll till åtta miljoner kronor i omsättning och sju anställda, så det är vi stolta över, säger Stefan Sjökvist som driver företaget Termisk Systemteknik i Mjärdevi i Linköping.

Hur drabbades ni av lågkonjunkturen, eller drabbades ni av den alls?

– Ja, vi startade i den. Och vi märker en skillnad nu genom att förut var man hos en kund, vi diskuterade, det var lång ställtid. I år är det mycket snabbare "vi har ett problem, lös det nu".

Det här hindret med att hitta lämplig arbetskraft, det är ju många småföretagare som anger det som ett stort hinder. Vad säger du om det?

– Ja, det är så. Vi är lyckligt lottade som sitter här. För det här är ett hörn i Östergötland som har väldigt mycket välutbildad, bra arbetskraft. Nära till universitetet, nära till kollegorna i Mjärdevi. För oss har det varit svårt att hitta folk men vi har haft tur som hittat de människor vi behöver.

Är det dyrt tycker du?

– Det är dyrt att ha anställa, det är det. Men det är klart att man skulle kunna ha ett system där man tar in folk initialt lite billigare, även kvalificerat folk. Vi har inte någon skattkista att ösa ur och en person som är kvalificerad kostar myckert och behöver lön första dagen. Det gör att det är tungt att anställa en kvalificerad person tidigt, säger Stefan Sjökvist. Skulle man ha man ha någon slags instegsmodell, att man har en billigare arbetsgivaravgift eller någonting över en period skulle det vara väldigt, väldigt tacksamt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".