1 av 2
Genom att samla in rävspillning, som sedan ska analyseras, hoppas man kunna få reda på hur utbredd parasiten är. Foto: Ludvig Ahl/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik
Dvärgbandmask

Rävspillning samlas in

Efter att en räv med dvärgbandmask skjutits utanför Katrineholm, strax norr om länsgränsen, startar Svenska jägareförbundet nu en storskalig insamling av rävspillning i området.

Syftet med insamlingen, som ska pågå under hela maj månad, är att försöka få en uppfattning om hur utbredd parasiten är. Det område som är aktuellt är en cirkel med en radie på 25 kilometer runt fyndplatsen nordväst om Katrineholm. 

För att få hjälp med insamlingen har jägareförbundet kallat alla jägare, markägare och andra intresserade i Finspång, Vingåker, Katrineholm och Flen till ett informationsmöte i Flen i morgon kväll.

– Detta är inget arbete som vi klarar utan jägarnas hjälp, säger Daniel Ligné, riksjaktskonsulent vid Svenska jägareförbundet.

Eftersom rävjakten är slut för säsongen och insamling av spillning troligen är såväl enklare som snabbare och billigare har SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, valt att testa denna metod, istället för insamling av skjutna rävar.

Spillningen samlas in i enkla fryspåsar och skickas därefter till SVA som sorterar materialet och sedan skickar det vidare till ett laboratorium i Schweiz för analys.

– Vi räknar med att intresserade personer via jaktvårdskretsarna, älgskötselområden eller enskilda jaktlag hjälper till att organisera insamlandet, säger Daniel Ligné.

En liknande insamling planeras också runt de första fyndplatserna i Västra Götaland. Dessutom ska Svenska Jägareförbundet genomföra en inventering rävgryten i de båda områdena. Detta för att få en bild av var rävarna finns och var man skulle kunna tänka sig att vidta ytterligare åtgärder som avmaskning eller intensifierad jakt.

– Jag hoppas att så många som möjligt ställer upp, säger Daniel Ligné.

Alla rävar som skjuts i Östergötland ska skickas till SLA Foto: Ludvig Ahl/Scanpix

#text=4478412##text=4477395##text=4476174##text=4366323##text=4350974##text=4349520##text=4349289#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".