Arbetets museum samlar vardagsberättelser

I samband med årets Pride-festival i Stockholm startar en insamling av vardagsberättelser från homo- bi- och transsexuella personer.

Arbetets museum i Norrköping ansvarar för insamlandet.

När Arbetets Museum tidigare samlat in minnen har utgångspunkten varit yrket. Städare, gruvarbetare och präster är några av tiotalet yrkesutövare som beskrivit sina liv.

Men nu handlar det alltså om homosexuellas, trans- och bisexuellas liv i en värld där den heterosexuella människan ständigt förutsätts vara normen.

Museet bjuder in var och en att ge sin personliga berättelse. Skildringarna ska sen ska ligga till grund för en utställning på senvåren nästa år och en bok.

Men framför allt ska de sparas för framtida forskning och det blir inte vem som helst som får den möjligheten, säger Ann Kristin Carlström som är forskningschef vid Arbetets museum.

- Man kommer att få ansöka om tillstånd för att få ta del av materialet, för vi tycker det är ett känsligt material. Så det är bara om man har seriösa avsikter som man får ta del av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista