1 av 2
Björn Folkesson, Chef för närpolisen i Östergötland. Foto: Sofia Strindvall/SR Östergötland
2 av 2
Linköping

Nya tag mot gängkriminalitet

"Vi måste binda samman resurserna"
1:08 min

Linköpings kommun ska göra slut med gängkriminaliteten. Det genom att polis, socialtjänst och skola börjar samarbeta mer kring unga som finns i riskzonen att rekryteras till gäng.

Linköping är en av tolv kommuner som valts ut av Rikspolisstyrelsen för att testa detta nya arbetssätt.

– Samhället har en mängd olika resurser, men vi behöver binda samma dem, säger Ann-Cathrine Hjerdt som är borgmästare i Linköpings kommun.

Idag är skolans, polisens och socialtjänstens arbete uppdelat. Socialtjänsten kan till exempel ha kontakt med en person som har problem hemma, samtidigt som polisen ser samma ungdom umgås i kriminella kretsar.

Framöver är tanken att de ska kunna pussla ihop den informationen och få en helhetsbild. Då blir det lättare att veta hur man kan hjälpa personen.

– Varje myndighet gör sina delar. Man diskuterar i och för sig individen, men det dokumenteras inte i en handlingsplan om vem som ska göra vad och när ska det vara klart, säger Björn Folkesson som är chef över närpolisen i Östergötland.

Det kommer också läggas resurser på att hjälpa personer som vill ta sig ur ett kriminellt nätverk.

– Är det skolutbildning som fattas ska man skräddarsy en utbildning så att folk får ett betyg. Om man inte vill gå i skolan ska man ges möjlighet att komma in på arbetsmarknaden via praktikplats eller annat. Det är typiska insatser som jag ser som verksamma. Du hittar en annan typ av nätverk, säger Björn Folkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".