Östergötland bra på att tillsätta övervakare

I Östergötland är bristen på lekmannaövervakare inte lika stor som i övriga riket. Genom Frivården i Linköping och Norrköping får i snitt sex av tio klienter en övervakare från allmänheten.

I snitt hittade frivården i landet bara lekmannaövervakare till lite mer än var fjärde person som stod under övervakning under första halvåret i år. I Östergötland är resultatet bättre här fick 6 av 10 en övervakare från allmänheten.

Tommy Wikström vid frivården i Norrköping tror att man i Östergötland kan visa upp ett bättre resultat eftersom man inte har så stor personalomsättning och på så vis lär känna de övervakare man har. Dessutom arbetar man med att hitta en övervakare i klientens närhet.

I de fall där man inte lyckas få tag i lekmannaövervakare får frivårdens tjänstemän gå in som övervakare men då försvinner mycket av meningen med det hela, säger Christina von Mentzer vid frivården i Norrköping, eftersom uppdraget innebär så mycket mer än själva kontrollen. Som till exempel att finnas till hands och vara en bra förebild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".