Vad finns därute? UFO-arkivet samlar oförklarliga iakttagelser från rymden. Foto: Kerstin Åsell/Scanpix
norrköping

UFO-arkiv anställer medarbetare

"Både roligt och viktigt"
1:05 min

Arkivet för UFO-forskning i Norrköping har, enligt egen uppgift som första UFO-arkiv i världen, anställt en person som som ska jobba med arkivets databas på heltid. Det berättar Clas Svahn som är ordförande i föreningen UFO-Sverige.

- Arkivet för UFO-forskning i Norrköping, världens största UFO-arkiv, har anställt en person som jobbar på heltid med att leda ett scanningsprojekt där vi scannar material så att allmänheten ska kunna läsa det som finns i vårt arkiv. Och det känns jättekul, säger Clas Svahn.

Hur har ni gjort tidigare?

- Frivilliga har jobbat gratis. Sedan har vi haft stor hjälp av Arbetsförmedlingen genom Fas 3-anställningar.

Är det en viktigt, känner ni det, eller är det mest en rolig grej?

- Det är jätteroligt men det är också väldigt viktigt. Det här är ett okänt fenomen. Piloter har sett det, folk har sett det på radar, många människor har sett det samtidigt. Det är någonting som vi idag inte har förklaringen på. Och för mig är det viktigt att lösa gåtor. Så vi försöker att kanske hitta en förklaring - och det gör vi då och då men inte i alla fall.

Hur känns det när ni hittar en naturlig förklaring?

- Det är jätteroligt. Då har man verkligen kommit fram till någonting, då vet vi faktiskt någonting om det fenomenet. De andra blir ju lite hängande i luften som okända, säger Clas Svahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".