1 av 4
Under de senaste tio åren har medelinkomsten bland unga minskat i delar av länet. Foto: Clauido Bresciani/Scanpix
2 av 4
Jonatan Hermansson
3 av 4
Klicka för grafik
4 av 4
Carin Carlsson
sr granskar inkomsterna

Unga allt fattigare

"Problemet är att allt fler ungdomar saknar jobb"
2:17 min

I Sveriges Radios granskning av inkomstklyftorna i samhället, kan man se att unga östgötar mellan 20 och 29 år, i 20 procent av länets postnummerområden har lägre inkomster idag än vad samma åldersgrupp hade för tio år sedan.

Statistiken som Sveriges Radio tagit fram med hjälp av statistiska centralbyrån visar att mellan 1999 och 2009 minskade medelinkomsterna för de mellan 20 och 29 år i drygt vart femte postnummerområde i Östergötland.

Områdena är spridda över hela länet. Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby, Finspång, Ödeshög, Vadstena, Åtvidaberg och Valdemarsvik har alla områden där medelinkomsterna för de unga har minskat. I det område där minskningen var störst räknat i kronor, sjönk medelinkomsten för dom unga med drygt 4700 kronor i månaden.

Jonatan Hermansson, distriktsordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, tycker att det är en mycket oroväckande utveckling:

– Det speglar ju en utveckling som jag tror är väldigt farlig. För om man har en negativ trend, att folk upplever att det blir sämre och sämre i samhället, då tror jag att man tappar tilltron på samhället och tilltron på framtiden. Jag tror att det är en farlig utveckling för samhället om människor inte tror att framtiden kommer vara ljus för dem, det tror jag leder till ökade spänningar och mer kriminalitet och motsättningar, säger Jonatan Hermansson.

Både Carin Carlsson, i Moderata ungdomsförbundet, och Jonatan Hermansson i SSU, tror att en lösning är att stärka skolan. I dag är det alldeles för många som går ut grund- och gymnasieskolan utan godkända betyg, anser Carin Carlsson:

– Fixar man inte skolan, då blir det väldigt svårt att fixa det första jobbet. Vi ser att samtidigt är det allt fler som inte klarar gymnasiet, och att börja sin jobbkarriär med ofullständiga gymnasiebetyg, det är ingen bra start.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".