Norrköping

Depeche Mode i rådhusets klockor

3:35 min

Tre veckor framöver kommer en låt av Depeche Mode varje eftermiddag att ljuda ut över Norrköping från rådhusets klockspel. Bakom det annorlunda arrangemanget står kantor Ulf Tellin.

Bakom idén står Joakim Hedström i musikföreningen Nemcom. Han berättar att förberedelserna pågått i närmare två år.

– Till och börja med är det ju ett så omöjligt projekt. Man gör ingenting i ett sådant stort torn, inte som privatperson och inte som förening. Därav spänningen och utmaningen i att faktiskt göra någonting.

Tornet i rådhuset är 68 meter och högst upp finns det 48 klockor som 16.55 ikväll och 3 veckor framåt kommer att spela ett specialarrangemang som kantor Ulf Tellin gjort.

Musikföreningen Nemcom är inriktda på just elektronisk musik och valet föll därför på gruppen Depeche Mode och låten Behind the wheel.

Ulf Tellin har arrangerat om den elektroniska syntlåten för att passa klockornas klang.

– Det är ju lite speciellt, man får ju ta det med en nypa salt, men så är det med all musik som inte är skriven för klockor, säger han. 

På olika musikforum på nätet har nyheten spridit sig och Joakim Hedström tror att klockversionen av Behind the wheel kan locka turister till staden.

– De håller på och diskuterar att det händer något i Norrköping med Depeche Mode och som de inte riktigt verkar förstå vad det är för något. Så det är otroligt kul på för vår och Norrköpings del.