Norrköping

Tuppen gör comeback i Norrköping

1:29 min

Efter närmare femtio år har Tuppens lakansväv återvänt till Norrköping. Bo Lindström köpte tillbaka det anrika textilvarumärket som nu blivit en utställning på Norrköpings stadsmuseum.

Tuppen är en av Norrköpings mest kända varumärken och hade sin storhetstid under mitten av 1900-talet. Efter flera år i Göteborg och Borås blev märket uppköpt av Norrköpingsbon Bo Lindström. 

Norrköpings stadsmuseum fick därefter möjlighet att göra en utställning av märket som invigdes i onsdags. Bo Lindström var angelägen att köpa märket som betyder både mycket för honom, och för staden.

- Det hänger ihop med att det höll på att hamna hos en textilagent i Västsverige och jag tycker tuppen hör hemma i Norrköping. Eftersom jag är Norrköpingsbo så är jag uppväxt med industrierna, så jag tyckte det var värt att få tillbaka det till Norrköping. Det var femtio år sedan det försvann från norrköping, säger Bo Lindström.

Tuppens väv började produceras i mitten på 1850-talet och blev 1859 en av de första registrerade varumärkena i Sverige Men det är inte för produktion som märket köpts tillbaka utan nu ska det vila på Norrköpings stadsmuseum. Bonnie Festin är intendent på Norrköpings stadsmuseum och hon är nöjd över att tuppen har hittat tillbaka igen.

- Det är som en cirkel som har slutits och vi har faktiskt sörjt över att vi inte riktigt vetat var det befann sig så det var en riktigt rolig överraskning, säger Bonnie Festin.