Valdemarsvik

Vargattack i Valdemarsvik

1:21 min

På fredagsförmiddagen hittade lantbrukaren Morgan Strand  flera döda och skadade får i en hage vid sin gård utanför Valdemarsvik. Länsstyrelsen har konstaterat att det är en varg som har angripit fåren.

Det var någon gång under natten mot fredagen som vargen gick till attack. Hagen där fåren vistades kantas av en sjö, och det är troligen så vargen tagit sig in, berättar länsstyrelsens besiktningsman Lars Larsson.

– Här är ett tandhål och här är ett tandhål, och så är luftstrupen här avsliten. Så den här dog ögonblickligen, säger Lars Larsson.

Ägare till fåren är lantbrukaren Morgan Strand.

– Jag är lite chockad egentligen, för det här hade jag inte trott. Han är orolig att det ska hända igen.

– Nu måste jag ha hårdkoll på dem.

Morgan Strand har nu flyttat fåren närmare de bebyggda delarna av gården för kunna ha bättre uppsikt, och länsstyrelsen uppmanar djurägare i trakten att öka tillsynen av sina djur.

Var vargen befinner sig just nu går inte att veta, säger besiktningsman Lars Larsson.

– De vandrar riktigt, det kan röra sig om fem mil dygnet. Så man vet inget, det går inte att säga.

Morgan Strand får runt 8000 kronor i ersättning från länsstyrelsen för de döda fåren, men det blir ändå en betydande ekonomisk förlust.

– Det var fyra tackor som var runt fyra år. De skulle ha lammat kanske fem gånger till, så tiotusen per tacka kan man räkna med att jag gått miste om nu.