Nonchalanta bilister problem för bönder

Sommargäster som inte respekterar att lantbrukare ibland måste driva djurflockar på vägen är ett allvarligt problem. Det tycker mjölkbonden Christer Malmberg på gården Vindö utanför Östra Ed i Valdemarsvik.

Det händer att bilister tutar på koflockar och skapar flera timmar extra arbete för mjölkbönderna, som måste samla ihop dom skrämda korna igen. Även om dom flesta sommarbilisterna sköter sig bra så är dom som inte gör det tillräckligt många för att skapa problem för mjölkbönderna. Christer Malmberg berättar att nyligen körde en bil rakt in i en koflock och det var bara tur att ingen blev skadad.

Enligt Vägverket har privatpersoner ingen rätt att sätta upp egna varningsskyltar längs allmänna vägar. Först måste man ansöka hos sin lokala vägmyndighet som gör en behovsprövning. Och det finns faktiskt speciella varninsskyltar med just kor på, men Christer Malmberg tror inte att det skulle hjälpa.

-Om dom inte ser en flock på 50 kor hur skall dom då kunna se en skylt? säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista