Norrköping

Projekt om biodieselfabrik nedlagt

1:33 min

Planerna på Europas största biodieselfabrik på Händelö i Norrköping är nu helt nedlagda. Orsaken är brist på pengar.

Enligt Shany Poijes, tidigare var vd för företaget Sweden bioenergy som drev projektet, är huvudanledningen att finansiärerna drog sig ur och att det inte fanns tillräckligt med pengar för att gå vidare.

Fabriken skulle producera 350 000 ton biodiesel och därmed bli Europas största tillverkare av dieselbränsle baserat på växtmaterial. Men projektet kantades av problem hela tiden. Från början var det meningen att man skulle använda raps som råvara, men när rapspriserna steg skyhögt under 2008 blev det ekonomiskt omöjligt.

Nästa råvara man inriktade sig emot var en tropisk frukt som heter jatropha och som bland annat odlas i Indien, men odlingarna där har inte varit särskilt lyckade. En studie som forskaren Madelene Ostwald på Klimatpolitiskt centrum i Norrköping gjorde, visar att 85 av de 100 lantbrukare som ingick i studien lade ner odlingarna redan efter ett par år, så även där blev det svårt att hitta en lämplig råvara för dieselproduktionen.

Dessutom hade företaget en skuld på över sex miljoner kronor till konsultföretaget WSP som projekterat för bygget på Händelö. Sweden bioenergy vägrade först att betala, men det löste sig och ärenden är nu avslutat.

– Det gick ju så långt att man satte sig vid bordet och gjorde upp, säger Shany Poijes.

Norrköpings kommun, som hoppats mycket på projektet eftersom det skulle ge en hel del arbetstillfällen, fick aldrig reda på att företaget dragits sig ur. Istället drog de den slutsatsen när tidsfristen för att göra något med området på Händelö gick ut. Enligt Gunnar Engdahl, som handlade ärendet hos kommunen, rann det helt enkelt ut i sanden.