Linköping

S-ledaren besökte Linköping

2:00 min

Dagen efter omvalen i Västra Götaland och Örebro kommun, där Socialdemokraterna gick starkt framåt, besökte partiledaren Håkan Juholt Östergötland.

Håkan Juholt åt lunch på Mjärdevi Science park i Linköping tillsammans med sjutton politiker på kommun- och regionnivå i Östergötland. Han berättade att han kan tänka sig ett samarbete med samtliga riksdagspartier forutom Sverigedemokraterna.

– Jag kommer att samarbeta med Miljöpartiet och Vänsterpartiet och hoppas kunna samarbeta med Folkpartiet och Centerpartiet. Vi kan samarbeta med de partier som är villiga att samarbeta med oss.  

Kan du tänka dig att samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Sverigedemokraterna delar inte den människosyn som de andra partierna i riksdagen har. Därför är det omöjligt. De står för en annan värdegrund och därför är det inte möjligt att göra en överenskommelse med Sverigedemokraterna.

Ordföranden i länets Socialdemokratiska distrikt, Johan Andersson, var förstås med på mötet.

– Jag tycker det här ger väldigt mycket. Det är viktigt både för oss och jag tror också att det är viktigt för Håkan att få en bild av Östergötland.

Bland annat diskuterades Ostlänken, och vem Östergötland ska samarbeta med i en framtida region.

– Men vi pratade också om behovet av någon form av ROT-stöd till hyresrätten eftersom vi har ganska många områden i Östergötland med stora behov av renoveringar, som de kommunla bostadsbolagen inte kommer att klara. Vi pratade också om ungdomsarbetslösheten, som är väldigt hög i länet och om långtidsarbetslöshet, säger Johan Andersson.

Och valresultatet från omvalen i går kommenterade Håkan Juholt gärna. Partiet gick framåt - trots ett valdeltagande på endast 43 procent i Västra Götaland.

– När valdeltagandet är så lågt brukar det straffa Socilademokraterna. Att vi kunde gå fram trots lågt valdeltagande är glädjande, säger Håkan Juholt.