Norrköping

Köpte varor för kommunens pengar

1:41 min

En tjänsteman på vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun har polisanmälts för oegentligheter. Mannen misstänks ha handlat varor till sig själv med kommunens pengar.

Mannen har jobbat i kommunen sedan 2005. Han är nu avstängd från sitt arbete. Lars Carlsson, vård- och omsorgschef i kommunen, berättar hur det hela uppdagades:

– Förförra fredagen upptäckte vi att det var något fel på fakturor som vi hade fått in. På måndagen i förra veckan kunde vi konstatera att man hade beställt varor som inte skulle gå till enheten, utan det hade gått till personen i fråga själv, säger Lars Carlsson.

Hur mycket pengar rör det sig om?
– Cirka 30 000 kronor.

Vad är det för varor den här personen har beställt?
– Det är lite olika grejer. Han har gjort inköp av matvaror, någon möbel och någon mikrovågsugn.

Vad kommer att hända nu?
– Personen i fråga vart avstängd redan i förra veckan från sitt arbete och det leder i slutändan till att personen i fråga blir av med sitt arbete.

Är reglerna otydliga i kommunen då något sånt här kan ske trots allt?
– De är kristallklara och det är en bra kontroll vi har på vård- och omsorg men trots det kan det ändå inträffa, säger Lars Carlsson.

Det här är andra gången på kort tid som en tjänsteman på kommunen misstänks för oegentligheter. Sedan tidigare pågår en polisutredning kring en tjänsteman på stadsbyggnadskontoret som fått sitt sommarhus renoverat med kommunens pengar.