SR granskar järnvägen

Bristande underhåll får hård kritik

0:29 min

Transportstyrelsen reagerar nu på bristerna på Tjustbanan mellan Linköping och Västervik. Ett fel på spåret blev inte åtgärdat på nästan ett år och till sist inträffade en olycka där ett av tågen spårade ur.

– Det som känns mindre bra är att man ju har ett tekniskt system för kontroll på sina fel om de åtgärdas och inte åtgärdas och där verkar det som om det finns brister. Man verkar inte ha kontroll på vad man har åtgärdat och inte åtgärdat, säger Claes Elgemyr, chef för infrastrukturenheten på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har sedan tidigare inlett en revision av hur Trafikverket sköter järnvägsunderhållet. Detta efter Sveriges Radios avslöjande om att många fel på järnvägarna inte åtgärdas i tid.

Vad kommer ni att göra nu?
– Den enskilda händelsen i sig kommer vi inte att gå vidare med, däremot i den revisionen vi gör så har vi med det här med huruvida man sköter det här tekniska systemet så att man verkligen har kontroll på sina fel, att de är åtgärdade eller inte. Så det är mer en generell fråga vi tar med oss, säger Claes Elgemyr.