Östersjön

Forskare manar till fortsatt kamp

1:47 min

Trots de senaste larmen om hur utsläpp från jordbruken i de gamla östländerna går rakt ut i Östersjön, är det viktigt att Sverige inte ger upp hoppet utan fortsätter med sitt miljöarbete. Det hävdar idag Catherine Legrand, professor på Östersjölaboratoriet.

– Om man tänker på att Sverige har flera tusen kilometer kust så är det arbete som görs för att minska utsläppen mycket positivt, säger Catherine Legrand, professor vid Östersjölaboratoriet i Kalmar.

I den uppmärksammade dokumentären Ett grisigt hav, som sändes i SVT i helgen, beskrev journalisten Folke Rydén hur stora djurfabriker i öst släpper ut sitt gödsel orenat i Östersjön.

– I en dokumentär måste man vara lite provokativ och lite dramatisk, men det stämmer att övergödningen har ökat de senaste 50 åren och kommer att fortsätta öka, säger Catherine Legrand. 

Boven i dramat om Östersjöns övergödning är de stora djurfabrikerna som blir allt större och flyttar till länder som inte har samma krav på rening och gödselhållning som vi har.

Catherine Legrand gör en jämförelse med 40 000 kor, lika många som i dag finns på Öland. De motsvarar ett helt samhälle med 700 000 invånare som släpper ut all sin avföring orenad. I de nya djurfabrikerna i Vitryssland, Tjeckien och Polen planeras för anläggningar med 400 000 grisar, vars avföring i slutändan riskerar att hamna i vårt badvatten.

Det är en mörk framtid som vår kust går till mötes, men Catherine  Legrand säger att vi ändå inte helt får ge upp hoppet utan fortsätta arbetet med att rena våra utsläpp.

– Det är värt att fortsätta även om de andra ickeeuropeiska länderna skiter i Östersjön.