Svårt bedöma ålder på solbrända kunder

1:54 min

Det vackra majvädret ställer till problem för Systembolagets anställda. Är kunderna solbrända är det nämligen svårare att gissa hur gamla de är och då måste fler visa leg. 

Systembolagets presschef Lennart Agén tror inte kunderna har särskilt starka invändningar mot detta.

– Det brukar vara så på våren och har man lyckan att ha ett ungt utseende och är lite äldre så är det något man får leva med. Och tjejer gör det med ett leende på läpparna. Men allt handlar om att säkra ålderskontrollen för vår del, säger han. 

En av de muntrare diskussionerna, som pågår på vissa Facebooksidor just nu, handlar om att allt fler tillfrågas om legitimation på Systembolaget.

Som bolagets presschef Lennart Agén konstaterar är det vädret som bidrar till kundernas fräschör. Sol betyder solbränna och den detaljen, konstaterar presschefen, är en ungdomens källa så god som någon.

Paula Casadei från Karlskrona log hela vägen hem från Systembolaget för bara någon vecka sedan.

– Ja, jag fick visa leg när jag handlade vin och det var såklart trevligt. Jag är 39, så det är klart man blir glad och nöjd.

Cynthia Santabork, från Oregon i USA, är i Blekinge och pluggar på Blekinge Tekniska Högskola. Hon tycker det är bra med ålderskontroller och berättar att hemma i Oregon är det till och med tuffare än här, där måste man dessutom ha fyllt 21 för att få köpa alkoholdrycker.

– Jag är väl van vid det, eftersom det är så vanligt hemma i Oregon. Det sker hela tiden, säger hon.